24 maart 2003

Lieve mensen,

Na bijna drie weken hier te zijn kan ik melden dat het heel goed bevalt.
Het mooie weer speelt daarbij natuurlijk ook een rol, we hebben in die tijd maar drie regenbuien gehad waarvan twee 's-nachts en de temperatuur is overdag tussen de 14 en 16 graden (in de zon en uit de wind boven de 20).
Ik heb begrepen dat het weer in Nederland ook mooi is.
Alles is inmiddels verhuisd. De stal stond helemaal vol omdat het door de tijdsdruk een kwestie van uitladen en weer rijden was, en er dus geen tijd was om de spullen een beetje te verdelen. We zijn daar inmiddels mee begonnen en heel langzaamaan begint er een beetje loopruimte te ontstaan.
WE HEBBEN EEN GROEPENKAST!!!!!
Na 2 maanden beloven en twee keer in de week uitstellen heeft de electriciën afgelopen vrijdag de groepenkast geplaatst.
We hebben de eerste twee weken in januari electriciteit van een agregaat gehad (met dank aan de Minipiepers).
Na twee weken is het EDF (de Franse electriciteitsmaatschappij) de electriciteitskast aan komen leggen en wat hun betrof konden we electriciteit aftappen onder de aardlekschakelaar dus hebben we daar een stopcontact aan bevestigd en konden met verlengkabels de meest noodzakelijke ruimten van electriciteit voorzien.
De electriciën had al gezegd dat hij geen tijd had om de kabels door het huis te leggen, maar hij zou de groepenkast plaatsen, de materialen leveren en achteraf keuren voor een certificaat.
Bert is een aantal keren speciaal in Frankrijk gebleven om de electriciën te ontvangen, maar die kwam dan niet en als je bij hem langs ging was hij altijd even vriendelijk maar had geen tijd gehad of was het vergeten en hij zou een paar dagen later komen.
Dit was een van de redenen om per 1 maart al naar Frankrijk te gaan want alles werkt hier zo. Je moet telkens langs gaan en weer nieuwe afspraken maken.
Op woensdag 3 maart is Rien mee naar Frankrijk gekomen om de kabels aan te leggen want de electriciën zou die middag zeker, zeker komen.
Niet dus!
Donderdagochtend kwam hij met maar 3 rollen draad en 2 rollen buis. Geen lasdozen, geen stopkontakten. De rest zou hij de volgende dag brengen
Dus Rien en Bert moesten naar Charlesville Meziéres (een uur op en neer rijden) om spullen te kopen zodat Rien in ieder geval aan het werk kon.
Vrijdag kwam hij met nog een paar spullen maar de groepenkast was nog niet aangekomen.
Die zou zondag komen.
Dus we zijn maar weer naar Charleville gereden.
Zo gaat dat hier, maar vrijdag 21 maart is de groepenkast dus gekomen en geïnstalleerd. Maar we houden er goede zin bij.
Nou de aansluitingen nog.
Elze heeft twee weken geleden maandag een test gedaan om te bepalen naar welke school zij zou moeten.
Dinsdag zouden we gebeld worden.
Deze week donderdag kregen we het advies per post dat ze het beste naar de ecole primaire (lagere school) kon gaan om te wennen en Frans te leren.
Een uur later werden we gebeld door de directrice van het collége (middelbare school) dat ze daar terecht kon met een speciaal programma voor Frans. (waarom een advies?) We hebben toen een afspraak gemaakt voor vrijdag, daar zijn diverse dingen uitgelegd zoals de warme maaltijd tussen de middag op school en heeft Elze haar boeken gekregen die ze moest kaften. En maandag gaat ze naar school.
Maandag is nog een introductie dag samen met Bert en dinsdag gaat ze met de schoolbus naar school.
Elze speelt ook al met de overbuurkinderen (van 3 en 6 jaar) wat al heel leuk gaat ondanks het taalprobleem.
In Elze's eigen woorden "Ik vind het hier zo fijn dat ik niet eens hoef te wennen, kun je het je voorstellen, ik en niet wennen."
Vorige week hebben we ook nog bezoek gehad van de burgemeester, die zich kwam voorstellen ( en ik denk kijken wie we zijn).
Hij heeft een kopje koffie gedronken.
De burgemeester wou geen wijn (de electriciën trouwens ook niet Nathalie).
Het was wel informatief want we konden zo wat dingen vragen, o.a. dat het is toegestaan om de rotzooi te verbranden.
Waar we melk kunnen krijgen in het dorp en nog zo wat van die nuttige tips.
Het was heel gezellig.
We hebben boven in de stal provisorische een paar slaapkamers gemaakt een bed MET onderstel wat beter slaapt en een soort kledingrekken eromheen zodat de illusie van privacie geschapen wordt. Een bedlampje erbij, een gammel laddertje om erbij te klimmen en er is weer een hele verbetering aangebracht. Een heel luchtig geheel (onder het onbeschotte dak). Met een electrische onderdeken om het bed voor te verwarmen is het heel goed te doen.

Elze slaapt in een eigen caravan in de stal zodat ze haar spullen bij elkaar heeft en niet telkens hoeft te verhuizen van ruimte naar ruimte.
We hebben nu al 5 kamers lekvrij dus redelijk droog (het droge weer doet daar natuurlijk ook veel goed aan) en dat betekent dat we onze spullen steeds beter kunnen verdelen.
Het halletje naast de keuken is een ideale ijskast in deze tijd van het jaar (daar hebben we geluk bij) het wordt er amper warmer dan 7 graden midden op de dag. We kunnen dus het eten goed bewaren in de kasten die we daar hebben neergezet.
We hebben dus 1 kraan met koud water in de keuken. We hebben altijd een ketel met water op de houtkachel staan zodat er steeds warm water is.
Vandaag hebben we een baddag gehad (er is geen bad of douche hier en als die er wel waren werkten ze niet omdat het water nog niet is doorgetrokken en de boiler nog niet is aangesloten vanwege de eletriciteit) We hebben dus pannen met water gekookt en na twee uur hadden we genoeg warm water om een bad te fabriceren in een cementbak. Heerlijk was dat, ik kan het iedereen aanraden na anderhalve week in de troep. Zo zie je dat je van de kleine dingen hier enorm kunt genieten.
De was is een ander verhaal. Na een week begon ik me daar toch zorgen om te maken. Gelukkig heeft Bert in Charleville een wasserette gevonden en zijn we vrijdag met 4 vuilniszakken vol was daarheen getrokken en binnen twee uur was alles schoon en droog. Ook weer opgelost.
Deze week ben ik begonnen met het leegruimen van de kelder, en wat blijkt we hebben een kelder met stromend grondwater. Dat schijnt goed te zijn voor de kazen.
Wat ik ermee moet weet ik nog niet, misschien een zwembad aanleggen.
We beraden ons nog over de manier waarop het dak dicht gemaakt moet worden, want het is toch practischer om het dak dicht te hebben als plastic over de kamers te spannen (wat we nou hebben).We hebben na twee maanden een offerte gekregen en dat was toch niet precies wat we in ons hoofd hadden. Wordt vervolgd.
In de "tuin" is het heerlijk, behalve dat alle troep die eerst binnenstond nu buiten staat en het stuk wat geen wei is zijn best heeft gedaan om een zeer overtuigende imitatie te geven van een brandnetelveld, maar ik denk dat voor het te hoog opgeschoten is, ik het grootste gedeelte wel eruit heb het is perslot van rekening maar enige honderden vierkante meters.
Als ik de brandnetels op de kruiwagen heb begint de tocht naar de composthoop onderaan de tuin. Naar beneden gaat nog wel maar om met een lege kruiwagen omhoog te rijden zal ik nog wat conditie moeten kweken Even een kruiwagen compost wegwerken duurt dus al gauw 5 minuten. Maar het is echt heel fijn om achter bezig te zijn, het is windluw dus de temperatuur is al gauw aangenaam.
Tot zover het eerste verslag.
Als jullie het leuk vinden en van tijd tot tijd over de verdere avonturen willen horen stuur dan een mailtje en dan krijg je het vervolg te horen.
Het e-mail adres is intussen yol@koenderink-av.com.